marts 20, 2025

– En dag i livet för en hedgefondförvaltare

Veckans fråga kommer från Rakel och lyder ”Vilka branscher kommer att påverkas mest av Trumps tullar?”

Det är en bra fråga som många hedgefonder och andra investerare just nu försöker besvara. Ett sätt att se det är att vissa aktier upplever stora prisrörelser, sannolikt som svar på Trumps tillkännagivanden. Till exempel har Tesla och kryptovalutor rört sig betydligt efter valet av Trump och hans uttalanden om krypto och samarbete med Elon Musk.

När regeringar aviserar tullar kan det få långtgående konsekvenser för företag och investerare. Men det är sällan så enkelt som det verkar. Nyhetsrapporteringen är ofta hårdhänt när det gäller möjliga konsekvenser, men betyder det att du bara ska agera snabbt? Eller finns det mer att tänka på?

Låt oss återgå till Trumps hot om tullar (det är egentligen samma sak som tariffer, men det engelska ordet har tydligen blivit mer populärt).

Vissa tullar har redan trätt i kraft – men de flesta är faktiskt fortfarande bara på hotstadiet. Om vi tar exemplet med den extra 25-procentiga tull på stål och aluminium som har införts kan vi fördjupa oss i en hedgefondförvaltares tankar och se vilka börsbolag som kan påverkas av detta.

Klockan är 06:00 och du sitter med en rykande kopp kaffe framför din skärm. Nyheter om Trumps uttalanden flimrar förbi på skärmen – Trump har aviserat nya tullar på stål och aluminium. CNBC och Bloomberg spekulerar i massiva prisfall för stålproducenter. Ska du agera snabbt eller dyka djupare?

Hypotes: Vem förlorar och vem vinner?

Din första tanke är att producenter med hög exponering mot USA kommer att drabbas, medan andra kan undvika konsekvenserna. Nu är det dags att testa det.

Du öppnar dina instrumentpaneler. Många tullar har aviserats men ännu inte implementerats. Marknaden kan både överreagera och underskatta konsekvenserna. De 25-procentiga tilläggstullarna på stål och aluminium är dock en realitet och värda att analysera.

Du gör en snabb genomgång av stålbolag med exponering mot USA:

  • ArcelorMittal (Luxemburg)
  • Nippon Steel Corporation (Japan)
  • POSCO (Sydkorea)
  • Tata Steel (Indien)

    Om hypotesen håller borde dessa bolag få sjunkande vinster. Men innan du trycker på säljknappen bestämmer du dig för att ringa en råvaruexpert.

Experten förklarar att aktiekurserna också påverkas starkt av råvarupriserna. Om råvarupriserna stiger kan det kompensera för effekten av tullarna – och kanske till och med mer än så. Dessutom är många av ovanstående företags intäkter inte enbart baserade i USA – de är i själva verket spridda över många regioner och länder.

Kanske är det därför som många av dessa aktier inte har sjunkit betydligt ännu? (Tips: Det ser verkligen ut som det i efterhand).

Klockan är nu 10:30 och du har analyserat data, råvarupriser, företag och marknadens reaktion. CNBC skriker fortfarande ”panik” och ”massiva fall” – men du ser ett annat mönster.

Den intuitiva korrelationen mellan tullar, nyheter och aktiekurser håller inte alltid. Råvarupriser, effektivitet och konkurrens spelar en minst lika stor roll. Och det som vid första anblicken såg ut som en enkel investering är inte så enkelt ännu.

Istället kanske du bara väntar på nästa investeringsidé, för som Warren Buffet säger: Att investera är lite som att spela rundboll, förutom att du inte behöver svinga slagträt varje gång. Du väntar bara på en ny och bättre möjlighet.

En bra investerare reagerar inte bara – han förstår när marknaden överreagerar. Investeringar är som forskning: många hypoteser visar sig vara felaktiga, men med tillräckligt mycket analys kan man hitta en guldkant på tillvaron.

Det är här skillnaden ligger mellan de som gissar och de som verkligen förstår marknaden. 😊

Vad händer på marknaden just nu, varför faller den där aktien så mycket och vad är nästa stora trend? Eller vill du bara veta hur du ska komma igång med att investera?

Varje vecka kan du ställa precis den fråga som du funderar på, eller rösta på en av de frågor som redan har ställts.

Vi väntar med spänning på dina frågor!

Originalartikeln är skriven på danska, men har översatts till svenska med hjälp av Deepl.
Den skrevs ursprungligen av MIKKEL ELIASEN
Virksomhedsejer, investeringsdirektør og ingeniør