Investering och spelande är i grunden inte samma sak, men när investeringsbeteendet blir spekulativt och tidshorisonten
blir kort, uppstår flera likheter med spelande som är viktiga att vara uppmärksam på. Detta eftersom de aktiverar några av samma mekanismer som vi känner igen från spelberoende.
Kulturellt och historiskt har investering i aktier betraktats som ett klokt och ansvarsfullt sätt att förvalta sparade pengar, då det över tid ger en stabil avkastning. Socialt sett finns det större acceptans, erkännande och status kopplat till investering än till spelande. Att säga ”jag investerar mina pengar” uttrycks ofta med stolthet och möts med respekt och uppskattning. Fundamentalt sett har vi positiva förväntningar på avkastningen från investeringar, medan vi vet att spelande i grunden leder till förluster.
Det är dock viktigt att påpeka att den stabila avkastningen (empiriskt) kommer från långsiktiga investeringar i företag med värdeskapande produktion. Tyvärr används denna positiva syn på investeringar ofta för att legitimera spekulativa finansiella produkter med hög risk. Marknadsföringen är omfattande, särskilt på sociala medier, och den teknologiska utvecklingen ger enkel och snabb tillgång till onlinehandelsplattformar där spekulativa produkter riktas mot oerfarna investerare. Positiva intentioner kring investering leder till spekulativa finansiella produkter som har stora likheter med spelande och som kan vara mycket beroendeframkallande, vilket i värsta fall leder till ett beroende.
Exempel på spekulativa produkter är CFD:er, blankning och terminer – ofta med hög hävstång. Denna typ av investering (kallad derivat) kännetecknas av att man inte äger någon tillgång utan på kontraktsbasis spekulerar i marknadsrörelser för en tillgång (t.ex. aktie, valuta, krypto, råvara). Ju högre hävstång, desto större slumpmässighet i utfallet eftersom effekten av svängningar (volatilitet) förstärks. Detta innebär att inslag från spelande finns: ekonomisk insats, slumpmässig utgång och möjlighet till vinst.
Snabba vinster eller stora förluster kan leda till förlorad kontroll och irrationellt beteende, vilket är välkänt från spelberoende:
- Försök att vinna tillbaka förlorade pengar (förlustaversion).
- Hög omsättningsfrekvens.
- Ökad insats och riskbenägenhet.
Kortsiktiga investeringar har därmed många likheter med spelande, särskilt när det handlar om hävstångsbaserade marknadssvängningar. Likheterna med spelande ökar proportionellt med hävstången – vid hög hävstång blir det nästan som “krona eller klave”, eftersom marknaden antingen stiger eller faller. Till och med en liten svängning kan innebära att hela investeringen går förlorad.
Långsiktiga investeringar i en aktieportfölj utan hävstång och med god diversifiering är inte lika känsliga för svängningar och ger en stabil avkastning över tid. God diversifiering ger också en större mental tolerans för enskilda förluster, eftersom andra aktier i portföljen genererar vinst.
Text av Carsten Holten-Møller, Behandlare vid Center för Spelberoende.
Denna artikel är översatt med Deepl
Läs också
- Ska jag investera nu eller är det bättre att vänta tills marknaden har stabiliserats? – Mads svarar…”Hej Aktiedysten-teamet,Jag är nybörjare på aktieinvesteringar och har 10 000 DKK redo att investera. Jag är osäker på hur jag ska förhålla mig till den nuvarande marknaden, särskilt efter den senaste tidens fluktuationer och Trumps nya tullpolitik.Min fråga är: Ska jag investera nu?Ska jag investera nu eller är det bättre att vänta tills marknaden har… Læs mere: Ska jag investera nu eller är det bättre att vänta tills marknaden har stabiliserats? – Mads svarar…
- Vilka branscher kommer att påverkas mest av Trumps tullar? – Mikkel svarar…– En dag i livet för en hedgefondförvaltare Veckans fråga kommer från Rakel och lyder ”Vilka branscher kommer att påverkas mest av Trumps tullar?” Det är en bra fråga som många hedgefonder och andra investerare just nu försöker besvara. Ett sätt att se det är att vissa aktier upplever stora prisrörelser, sannolikt som svar på… Læs mere: Vilka branscher kommer att påverkas mest av Trumps tullar? – Mikkel svarar…
- Tariffer, upprustning och tråkiga aktier i mixenFynske Bank har lämnat en marknadsuppdatering för SDU Business Days, som du kan läsa här. President Trumps tillträde som president i Vita huset har fått stora konsekvenser för aktiemarknaderna, där vi har sett stora svängningar under de första månaderna av 2025. I denna marknadsuppdatering från Fynske Bank fokuserar vi på situationen i både USA och… Læs mere: Tariffer, upprustning och tråkiga aktier i mixen
- Sju finska gymnasieskolor fokuserar nu på finansiell läskunnighetDet vackert belägna Vasa Gymnasium i Österbotten är platsen för en särskild temavecka den 7-11 april, då elever från sju finska gymnasieskolor får lära sig en hel del om privatekonomi. Och temat har redan dragit igång med en stor tävling på Aktiekampen (den svenska versionen av Aktiedysten), där eleverna just nu tävlar om vem som… Læs mere: Sju finska gymnasieskolor fokuserar nu på finansiell läskunnighet
- SDU Business School Days – När teori möter praktikVarje år bjuder SDU Business School Days in näringslivet till Syddansk Universitets fem campus för att skapa en starkare länk mellan studenter och företag. Under två veckor får studenterna möjlighet att delta i ett brett utbud av evenemang som fokuserar på lärande, nätverkande och karriärmöjligheter. ”Business School Days handlar om våra studenters kompetenser bortom kursarbetet.… Læs mere: SDU Business School Days – När teori möter praktik