marts 11, 2025

Det vackert belägna Vasa Gymnasium i Österbotten är platsen för en särskild temavecka den 7-11 april, då elever från sju finska gymnasieskolor får lära sig en hel del om privatekonomi. Och temat har redan dragit igång med en stor tävling på Aktiekampen (den svenska versionen av Aktiedysten), där eleverna just nu tävlar om vem som kan få störst avkastning innan de träffas för att fördjupa sig i allt från sparande, budgetering, aktier, obligationer och krediter.

Jari Löf är en av lärarna som organiserar veckan. Till vardags undervisar han svensktalande studenter i finska, men nu ser han fram emot att få fokusera på privatekonomi som ett område att lära sig mer om.

”Personligen har jag länge varit intresserad av investeringar och jag vet att många av studenterna har en stor nyfikenhet på det här området. De kommer att få ut mycket av veckan som kommer att ge mycket konkreta insikter som de kan använda i framtiden”

Det var den tidigare studenten Max Nurmi-Aro som fick Jari Löf och de andra lärarna att inse att Aktiekampen var ett självklart tillfälle att starta ekonomitemat redan tre månader innan själva kursen. Och Jari Löf är nöjd med rekommendationen.

”Eleverna är väldigt engagerade i spelet och det är ett bra sätt att starta programmet på. När vi väl kommer till temaveckan har vi redan en hel del konkreta saker att lära oss av, eftersom studenterna får praktisk erfarenhet av investeringsmarknaden.”

Max Nurmi-Aro

Max Nurmi-Aro kommer att delta i temaveckan som gästföreläsare. Han kom först i kontakt med Aktiekampen genom Unga Aktesparare, en svensk organisation som arbetar för att öka ungas förståelse för investeringar och finans.

”Om jag inte minns fel hade de en tävling och jag kom över den när jag surfade på deras hemsida. Det fångade omedelbart mitt intresse som ett roligt och lärorikt sätt att lära sig om investeringar.” säger Max Nurmi-Aro.

När Jari Löf frågade sin före detta elev om han ville delta i temaveckan var Max Nurmi-Aro inte tveksam.

”Han frågade om mina idéer om hur man skulle engagera studenterna, och Aktiekampen var det första jag tänkte på. Vi insåg snabbt att det var det perfekta konceptet för projektet – engagerande, lärorikt och praktiskt.

”Jag kommer att dela med mig av tips och strategier om aktiemarknaden och investeringar och eventuellt hålla en presentation. I slutet av temaveckan går jag igenom slutresultatet med eleverna och analyserar deras strategier, beslut och upplevelser i spelet. Detta för att hjälpa dem att förstå vad som gick bra, vad som gick fel och orsakerna bakom deras resultat.

I skrivande stund har två lag tagit ledningen i tävlingen. Det ledande laget har främst investerat i teknikaktier som BlackBerry Limited, NVIDIA, Roblox och NBIS (Nebius Group N.V.). Bara tiden får utvisa om de kan behålla sin ledning fram till temaveckan i början av april.

Både Jari och Max är spända på att se vilka studenter som klarar sig bäst i tävlingen, men betonar att lärandet är det viktigaste.

”Share battle är ett jättebra verktyg, särskilt för nybörjare”, säger Max Numri-Aro. ”Det ger eleverna möjlighet att lära sig hur aktiemarknaden fungerar och reagerar utan att riskera att förlora sina egna pengar. Att göra investeringar till ett spel gör det mer engagerande och tävlingsmomentet motiverar deltagarna att följa varandras framsteg och lära av varandra. Det är ett bra sätt att göra finansiell utbildning både rolig och lättillgänglig.”

Jari Löf ser också fram emot de diskussioner som spelet i verkligheten kan ge upphov till.
”Jag räknar med att vi till exempel kommer att prata om att investera i bolag som fokuserar på hållbarhet. Vad är viktigt för unga människor som investerare? Är det bara avkastningen som spelar roll?”

Den erfarna läraren och den före detta studenten är överens om att finansiell kompetens är ett viktigt inlärningsmål för studenterna. Men också ett mål som kan vara eftersatt i skolans läroplan.

”Finansiell kompetens är en viktig färdighet, men många ungdomar får aldrig möjlighet att utforska eller lära sig om det i skolan”, säger Max Nurmi-Aro.

”Eleverna kommer från olika bakgrunder med olika perspektiv på privatekonomi, vilket gör initiativ som detta ännu mer värdefulla. Lärplattformar som Aktiekampen kan väcka ett intresse för investeringar och ge eleverna kunskap som de kan använda under hela livet. Jag tror att initiativ som detta spelar en viktig roll i att skapa en mer finansiellt medveten generation.”

Temaveckan med fokus på ekonomi kommer att äga rum under vecka 15. Förutom lektioner från Max, Jari och de andra deltagande lärarna kommer eleverna även att få besök av bankrådgivare från Ålandsbanken och fastighetsmäklare.

Vi ser fram emot att se vem som vinner tävlingen och att få prata med Max och Jari igen om veckans program och lärande.