april 10, 2025

”Hej Aktiedysten-teamet,
Jag är nybörjare på aktieinvesteringar och har 10 000 DKK redo att investera. Jag är osäker på hur jag ska förhålla mig till den nuvarande marknaden, särskilt efter den senaste tidens fluktuationer och Trumps nya tullpolitik.
Min fråga är: Ska jag investera nu?
Ska jag investera nu eller är det bättre att vänta tills marknaden har stabiliserats?
Och vilka faktorer bör jag ta hänsyn till när jag fattar detta beslut?
Jag skulle uppskatta alla insikter eller rekommendationer som du kan ge!

Translated with DeepL.com (free version)

_________________________________________________________________________________

Tack för en riktigt bra och relevant fråga. Om du sitter med dina första 10 000 DKK och tittar på marknaden just nu kan det verka överväldigande: Det finns en hel del hype och ramaskri till följd av Trumps nya tullpolitik. Men den viktiga frågan är inte ”när” man ska investera – utan hur.

Timing är en knepig sak

Det är väldigt mänskligt att vilja vänta på stabilitet innan man agerar. Men låt mig ställa en fråga till dig igen: När har marknaden någonsin varit riktigt stabil?


Vi minns sällan perioder som ”lugna” när vi blickar tillbaka. 2020 var pandemin. 2022 inflationen. 2023 AI-hypen. 2024 presidentvalet i USA. Och 2025? Ja, allt handlar om tariffer nu. Därför handlar investeringar mindre om tajming och mer om tid på marknaden. Om du väntar på lugn kommer du aldrig att komma igång. Och det är det största misstaget du kan göra.

Borde du vara orolig?

Trumps nya tullpolitik väcker mycket oro – och det med goda skäl. Historiskt sett har vi sett hur protektionism ofta är kontraproduktivt. Och den plan som han lade fram häromdagen visade sig vara mycket tuffare än vad marknaderna förväntade sig. Handelskrig skapar osäkerhet, och det kan få aktier att falla. Men här är det viktiga:

De bästa långsiktiga möjligheterna uppstår ofta mitt i kaoset.
När priserna faller och medierna översköljs av domedagsprofetior ökar inte nödvändigtvis risken. Ofta är det just där som risken minskar eftersom priserna har fallit – men hjärnan tror att det är tvärtom. Människans försvarsmekanismer spelar oss ett spratt.

10.000 kr är ingen portfölj – det är en start

Med 10 000 kronor skulle jag rekommendera att du tänker i termer av lärande och långsiktigt byggande, inte avkastning här och nu. Använd pengarna till att lära känna marknaden och hitta en strategi som du tror på.
Du kan överväga:

  • Investera hälften nu och spara resten till senare – på så sätt har du sinnesfrid och kan dra fördel om det blir en ny nedgång. Tyvärr kan jag inte svara på när nedgången tar slut – det kan ingen. Det finns också möjlighet att investera mindre belopp under en längre tid utan courtage/avgifter, t.ex. genom Nordnets månadssparande.
  • Börja med en bred teknik-ETF där du får exponering mot ett helt gäng bolag som utvecklar AI, moln och mikrochips utan att plocka enskilda aktier.
  • Leta efter företag som satsar på framtiden – de som ser den som en möjlighet, inte som ett hot.
    Det handlar inte om att nå botten. Det handlar om att vara där när nästa uppgång börjar. För den kommer alltid – vi vet bara aldrig när.

Vad skulle jag själv göra?

Om jag hade 10.000 DKK och var ny på marknaden skulle jag investera idag. Inte för att jag tror att marknaden kommer att bottna idag – utan för att jag vet att den börjar idag. Att investera är inte ett engångsbeslut, det är en lång process med mycket att lära. Men att investera innebär också alltid en risk – och det är faktiskt inte så dumt att börja försiktigt och lära sig mycket medan beloppen inte är så stora ännu.

Med vänliga hälsningar, Mads Christiansen.

Vad händer på marknaden just nu, varför faller den där aktien så mycket och vad är nästa stora trend? Eller vill du bara veta hur du ska komma igång med att investera?

Varje vecka kan du ställa precis den fråga som du funderar på, eller rösta på en av de frågor som redan har ställts.

Vi väntar med spänning på dina frågor!

Originalartikeln är skriven på danska, men har översatts till svenska med hjälp av Deepl.
Den skrevs ursprungligen av MADS CHRISTIANSEN
Virksomhedsejer, investeringsdirektør og ingeniør