Originalartikeln är skriven på danska, men har översatts till svenska med hjälp av Deepl.
Den skrevs ursprungligen av JENS BALLE – Investeringscoach, författare och föreläsare
Veckans vinnande fråga från Anna var: Jag fyllde 18 år i somras och skulle vilja börja så tidigt som möjligt. Jag tycker att det är svårt att lära sig. Hur kan jag lära mig det? Har du några böcker, kurser (som är gratis) eller något annat du kan rekommendera? Har bara förlorat pengar hittills. Jag skulle också vilja lära mig att förutsäga lite, med hjälp av mönster i priset.
Det är en bra idé att komma igång tidigt!
För närvarande är tiden en av de viktigaste faktorerna som bidrar till avkastningen. Tänk bara på Warren Buffet, som är en ganska förmögen man. Många tror att det främst beror på hans förmåga att förutspå framtiden, men det beror till stor del på hans tålamod. Han började investera redan som tonåring och har haft låga utgifter under hela sitt liv, trots att han är en tålmodig man. Räntan hjälper den tålmodige!
När du planerar din strategi, kom ihåg att tänka på att du är ung! Det gör att du kan ha en hög riskprofil eftersom du har så stor del av din potentiella intjäning framför dig. Det betyder inte att du ska vara hänsynslös med dina pengar, för det är inte belönat. Men du kan ta hög risk i din tillgångsmix och inte oroa dig så mycket för svängningar och karuseller.
Få din strategi på plats.
Det första jag skulle rekommendera dig att göra är att definiera din strategi. Det är nämligen de val du gör där som kommer att hjälpa dig mest. I själva verket behöver du inte lära dig så mycket om investeringar eftersom det finns bra verktyg som kan hjälpa dig. Jag tänker på fonder, där du får en hel portfölj bara genom att köpa ett enda värdepapper. Kombinera fonder med månadssparande – som allt fler banker börjar erbjuda – och du är en bra bit på väg. Det är dessa verktyg som har hjälpt svenskarna att skapa en så kallad aktiekultur och samtidigt ge en attraktiv avkastning.
Du kan läsa mer om varför aktier är en bra investering i boken Stocks for the Long Run av Jeremy Siegel. Det är en av de bästa böckerna om investeringar som jag känner till eftersom den får dig att vilja tänka långsiktigt.
Du kan läsa samma sak och lära dig mer om investerarpsykologi i min egen bok, When Cavemen Invest. Båda dessa böcker kan lånas från biblioteket – min finns till och med på e-hyllan!
Jag har arbetat med teknisk analys som en primär källa till beslutsfattande under ett antal år och måste erkänna att mycket få av verktygen fungerar. Trendbaserade analyser, där man använder glidande medelvärden för att definiera trenden, kan ge ganska bra signaler. Men mönster och trendkanaler är i princip detsamma som att läsa kaffesump eller använda tarotkort.
Gör upp en strategi. Köp, slappna av och bli rik är det bästa råd jag kan ge dig!
Læs også
- Ska jag investera nu eller är det bättre att vänta tills marknaden har stabiliserats? – Mads svarar…”Hej Aktiedysten-teamet,Jag är nybörjare på aktieinvesteringar och har 10 000 DKK redo att investera. Jag är osäker på hur jag ska förhålla mig till den nuvarande marknaden, särskilt efter den senaste tidens fluktuationer och Trumps nya tullpolitik.Min fråga är: Ska jag investera nu?Ska jag investera nu eller är det bättre att vänta tills marknaden har… Læs mere: Ska jag investera nu eller är det bättre att vänta tills marknaden har stabiliserats? – Mads svarar…
- Vilka branscher kommer att påverkas mest av Trumps tullar? – Mikkel svarar…– En dag i livet för en hedgefondförvaltare Veckans fråga kommer från Rakel och lyder ”Vilka branscher kommer att påverkas mest av Trumps tullar?” Det är en bra fråga som många hedgefonder och andra investerare just nu försöker besvara. Ett sätt att se det är att vissa aktier upplever stora prisrörelser, sannolikt som svar på… Læs mere: Vilka branscher kommer att påverkas mest av Trumps tullar? – Mikkel svarar…
- Tariffer, upprustning och tråkiga aktier i mixenFynske Bank har lämnat en marknadsuppdatering för SDU Business Days, som du kan läsa här. President Trumps tillträde som president i Vita huset har fått stora konsekvenser för aktiemarknaderna, där vi har sett stora svängningar under de första månaderna av 2025. I denna marknadsuppdatering från Fynske Bank fokuserar vi på situationen i både USA och… Læs mere: Tariffer, upprustning och tråkiga aktier i mixen