marts 17, 2025

Fynske Bank har lämnat en marknadsuppdatering för SDU Business Days, som du kan läsa här. President Trumps tillträde som president i Vita huset har fått stora konsekvenser för aktiemarknaderna, där vi har sett stora svängningar under de första månaderna av 2025. I denna marknadsuppdatering från Fynske Bank fokuserar vi på situationen i både USA och Europa och ger våra förutsägelser för 2025.

  • President Trumps nya stil chockar och skapar stor osäkerhet.
  • Amerikanska aktier rasar med nästan 10% på 3-4 veckor.
  • Tesla och Musk i motvind – Teslas börsvärde har fallit med nära 500 miljarder USD år 2025.
  • Danskarnas favoritaktie Novo Nordisk kommer att förlora cirka 316 miljarder DKK i marknadsvärde 2025.
  • ”Boring shares” är på frammarsch – stora investerares rotation mot defensiva och värdebaserade aktier.
  • Europa behöver rusta upp rejält och Tyskland släpper på ”skuldbromsen” – det tyska försvarsbolaget Rheinmetall AG stiger med 122% i år.

President Trump har tagit fram sin gamla käpphäst om tullar.

Donald Trumps kärleksaffär med tullar – ”det vackraste ordet i ordboken” – drabbar den globala världen i dessa dagar.

Sedan dag ett i Ovala rummet har president Trump betonat att tullar är USA:s livlina. Ändå är världsledarna, och inte minst finansmarknaderna, förbryllade över den agenda som Trump driver.

Affärsmannen Trump har för vana att mobba sina motståndare för att locka dem till förhandlingsbordet, men till skillnad från presidentens tidigare mandatperiod 2017-2021 verkar politiken för närvarande mer osammanhängande. Trump avfyrar just nu den stora tullkanonen och skapar en enorm osäkerhet på finansmarknaderna.

Att se tullar som en livlina för en annars redan sund och robust amerikansk ekonomi verkar obegripligt. Tullar är helt enkelt inte en hållbar lösning, utan snarare en protektionistisk åtgärd som i slutändan kommer att vara en hämsko för den globala ekonomin.

Wall Street är inte imponerat och det amerikanska aktieindexet har gjort ett rejält dyk.

Vi har sett både spännande och utmanande aktiemarknader sedan årsskiftet. Framför allt har den amerikanska marknaden, som var förra årets höjdare när det gäller aktieavkastning, fallit.

En titt på S&P 500 och det tekniktunga Nasdaq-indexet visar att Trumps tullar skapar osäkerhet och oro kring den framtida styrkan i den amerikanska ekonomin.

Mars har hittills präglats av en massiv rotation, där investerare söker sig till defensiva aktier och bort från cykliska aktier. Detta är typiskt för en marknad som präglas av ökad osäkerhet och/eller stigande räntor.

Det finns olika sätt att definiera defensiva aktier, men exempel på defensiva aktier finns inom sektorer som allmännyttiga företag, försäkringsbolag, hushållsvaror som mat och dryck, telekom och läkemedel.

Europeiska aktier säger ”tack för gåvan” och går om USA i avkastning

Europa har förpassats till den globala ekonomins långsamfil. USA:s ekonomi blomstrade 2024, men Europa hänger helt enkelt inte med.

När vi tittar på den europeiska tillväxtbilden ser vi ett ganska ojämnt lapptäcke. De stora europeiska länderna, Tyskland och Frankrike, har gått in i väggen och har misslyckats med att genomföra strukturreformer.

Bilindustrin – Tysklands och Europas tillväxtkatalysator – har stannat av, misslyckats med att komma ombord på elbilståget och har nu blivit omsprungen av den kinesiska bilindustrin. Enligt uppgift har en av 20 européer ett direkt eller indirekt anställningsförhållande med fordonsindustrin.

Tiderna förändras och ett amerikanskt självmål från president Trump har varit katalysatorn för en fantastisk avkastning på europeiska aktier i år. Den pågående krisen med Europas tidigare allierade USA skapar en förståelse för att vi européer nu måste samlas och göra något för att få fart på tillväxten i Europa.

Det tyska valet och troligen en ny förbundskansler verkar ha väckt politikerna ur sin slummer. Nu är det dags att sätta fart på en avspänd finanspolitik med fokus på investeringar i infrastruktur och förstärkning av försvaret. Rustning är det nya svarta och försvarsaktierna har skjutit i höjden. Tyska ingenjörer är nu upptagna med stridsvagnar, inte Trabants. Att NATO-medlemmar kastar pengar på försvarsindustrin är en välsignelse för aktieägarna, och den tyska försvarsindustrikoncernen Rheinmetall har gått om Volkswagen i marknadsvärde.

I Danmark är allt inte frid och fröjd i vår nationella stolthet Novo Nordisk. Aktiekursen har tappat andan på grund av att den har fyllt magen med för mycket Wegovy. Hypen för bantningsmedel finns fortfarande kvar och Novo Nordisk kommer att förbli en stor aktör på denna marknad, men konkurrenterna sniffar på marknaden och nya stora läkemedelsbolag väntar i kulisserna med spännande produkter. Schweiziska Roche har precis lagt ett bud på danska Zealand för att få vara med på vinsttåget. Det gav en rejäl skjuts åt aktiekursen – men den stora nedgången finns hos Novo Nordisk.

2025 har redan visat sig bli ett händelserikt år med geopolitisk dramatik, ekonomiska vändningar och aktiemarknadens version av ett tufft Tour de France.

President Trumps oförutsägbara politik är här för att stanna under de kommande fyra åren, vilket i kombination med det otäcka kriget i Ukraina som leds av Rysslands Putin sannolikt kommer att innebära fortsatt volatilitet på de globala finansmarknaderna under en tid framöver.

Överväg därför noga din exponering mot globala aktier. Det enda vi kan lova dig är att det inte kommer att bli lätt. Och kom ihåg: Ingen kan alltid köpa på botten och sälja på toppen.

I Fynske Banks fullmaktsprodukter, som vi förvaltar åt våra kunder, har vi för närvarande en större allokering av till exempel Stonehenge Global Value Equities. Detta är en fond som har en hög andel globala defensiva aktier, som verkar attraktiva på grund av låga värderingar. Vidare gillar vi solida vinster kryddade med låg skuldsättning och risk.

Det kan tyckas tråkigt, men tråkigt kan vara bra ibland.

Vi önskar er alla lycka till på de globala aktiemarknaderna.

Denna artikel är ursprungligen dansk och har översatts till svenska med hjälp av Deepl